Jump to content

Norvégia az útjaira engedi a robotsofőröket

2016. 12. 27. 10:30

Önjáró autók bevezetését segítő szabályozást akar kidolgozni a norvég kormány, és engedélyeznék, hogy ezeket az autókat közutakon is lehessen tesztelni. Ketil Solvik-Olsen közlekedési miniszter azt mondta, hogy kormányuk egyszerűvé akarja tenni a modern technológiák hétköznapi használatát. Persze az sem utolsó szempont, hogy a tesztelés megkönnyítésével az önjáró rendszereket kifejlesztő norvég cégeknek is kedveznek.

Tavaszra elkészülhet és a norvég parlament elé kerülhet a tesztelést engedélyező törvénytervezet. Ebben természetesen kitérnek a személyes adatok kezelésének szabályozására, és a közlekedés biztonságára is.

Seolvik-Olsen úgy látja, hogy a vezetés segítő rendszerek már most is sokat tesznek a közlekedésért, és minden további fejlesztés valószínűleg csökkenteni fogja a balesetek számát.

Norvégiában ezzel kapcsolatban elég magasak lehetnek a követelmények, hiszen ez az egyik legbiztonságosabb ország, ahol 2015-ben egyetlen gyermek se vesztette életét közlekedési balesetben. A törvényt úgy alakítanák ki, hogy az önjáró autók fokozatosan kerülhessenek bevezetésre, és csak az érett rendszerek kapjanak közlekedési engedélyt.  

(Forrás: index.hu)