Jump to content

Soha nem használtunk még annyi áramot, mint most csütörtökön

2016. 12. 10. 10:35

Már megint megdőlt az áramfogyasztási rekord, a december 8-án mért 6749 megawatt, ez az eddigi legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon. Legutóbb ezelőtt kedden dőlt meg a rekord, de a Mavir szerint ha folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás, a csütörtöki adat sem lesz sokáig csúcstartó.

Egyébként nem csak elmúlt napok szokatlanul hideg időjárása miatt használunk több áramot, hanem azért is, mert az ünnepi díszkivilágítások is zabálják a villamos energiát.

Egy átlagos téli hétköznap 125 ezer és 140 ezer megawattóra (MWh) között mozog az országos bruttó villamosenergia-felhasználás, míg a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat. 

A villamosenergia-fogyasztás általában november vége és december közepe közt a legnagyobb, de karácsony közeledtével visszaesik. A cég szerint ennek egyik oka az, hogy december közepétől már nem üzemel a legtöbb gyár és üzem, sokan szabadságot vesznek ki, szünetet tartanak a hivatalok és az iskolák.

Magyarországon 1955 óta állnak rendelkezésre adatok az országos energiafogyasztásról, az eddigi csúcsértéket, 6602 megawattot 2007 novemberében mérték. 2015-ben szokatlan módon nem a téli hónapokban, hanem nyáron volt az éves csúcs: július 24-én a rendszerterhelés elérte a bruttó 6366 megawattos értéket - közölte a Mavir.

(Forrás: mavir.hu)