Jump to content

2030-ig leállna a szénről Finnország

2016. 11. 17. 10:49

Finnország - ami jelenleg 10 százalékban szénerőművek segítségével fedezi az energiaigényét - 2030-ig függetlenedni akar a szénalapú energiaforrásoktól - derül ki a finn gazdasági minisztérium új energetikai és klímastratégiájából.

A Quartz azt írja, hogy a stratégiából az derül ki, hogy az ország hosszabb távon - konkrétan 2050-ig - teljesen átállna megújuló energiára. 2030-ig az energiamixben 50 százalékkal növeljék a megújuló energiaforrások arányát. Ez ugyanakkor nem jelent azért túl nagy növekedést, ugyanis az ország az energiaellátását szomszédaihoz képest jelenleg csak kis részben fedezi víz- és szélenergiából (Norvégia például 100 százalékban megújuló energiát használ).

Finnország jelenleg 40 százalékban támaszkodik fosszilis energiaforrásokra (olaj, szén és gázolaj), és az energiamix 27 százalékát fatüzelésű energiaforrások, többek között a biomassza teszi ki. Bár a biomassza megújuló energiaforrásnak számít, mivel gyakorlatilag fatüzelésről van szó, ez a módszer csak akkor megújuló, ha megfelelő tempóban ültetik újra a kivágott fákat, arról nem is beszélve, hogy olyan mértékű ennek az energiaforrásnak a szén-dioxid-kibocsátása, mint a szénnek.

A finnek húzása nem példátlan, ugyanis többek között a Egyesült Királyság és Franciaország is tett lépéseket a széntől való függetlenedésre, bár egyik országban sincsenek annyira konkrét tervek, mint amit most Finnországban nyilvánosságra hoztak, igaz Kanada épp nemrég jelentette be, hogy 2030-ig szintén függetlenednének a széntől.

(Forrás: qz.com)