Jump to content

A szén-dioxid-kibocsátás már nem növekszik, de légköri koncentrációja még rekordmértékű

2016. 11. 14. 20:28

Nem növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás 2015-ben, és az előrejelzések szerint 2016-ban is csekély mértékű lesz a növekedés, ami azt jelenti, hogy harmadik éve szinte változatlan szinten van az emisszió, ám a légkör szén-dioxid-koncentrációja még mind rekordmértékű - derül ki a Kelet-Angliai Egyetem és a Globális Karbonprojekt kutatóinak közös tanulmányából, amelyet a marokkói Marrákesben zajló ENSZ-klímakonferencia margóján hétfőn mutattak be.

A 2016-ra előre jelzett 0,2 százalékos növekedés azt mutatja, hogy egyértelműen megszakadt a szén-dioxid-kibocsátásnak a 2013 előtti évtizedben tapasztalt évi 2,3 százalékos növekedése. 2014-ben 0,7 százalékkal emelkedett az üvegházhatású gázok kibocsátása. A harmadik éve tartó lassulás legfőbb oka az, hogy Kínában jelentősen csökkent a szénfelhasználás - írták a szakemberek az Earth System Science Data tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

"Példa nélküli, hogy erős gazdasági növekedés idején már három éve nem nő az emisszió. Ez nagy segítség a klímaváltozás elleni harcban, de nem elegendő. A globális kibocsátásnak most már gyors mértékben csökkennie kell, nem csak megállnia" - hangsúlyozta Corinne Le Quéré professzor, az adatokat értékelő szakértői csoport vezetője.

Kínában - amely 29 százalékkal a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó - 0,7 százalékkal csökkent a kibocsátás 2015-ben, szemben ez előző évtized évi több mint 5 százalékos növekedésével. 2016-ra további 0,5 százalékos csökkenést jeleznek előre a kutatók, igaz nagy bizonytalansággal.

A második legnagyobb kibocsátó az Egyesült Államok 15 százalékkal, ahol ugyan csökkentették a szénfelhasználást, de növekedett a kőolaj- és földgázfogyasztás. 2015-ben a szén-dioxid-kibocsátás 2,6 százalékkal csökkent, 2016-ban 1,7 százalékos visszaesést várnak.

Az Európai Unió 28 tagállama a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó 10 százalékkal. 2015-ben az EU-ban 1,4 százalékkal nőtt az emisszió, a korábbi hosszú távú csökkenéssel szemben.

Indiában, amely 6,3 százalékkal járul hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz, 2015-ben 5,2 százalékkal nőtt az emisszió a korábbi évekhez hasonlóan.

Az emissziónövekedés megszakadása összhangban van az államok azon vállalásaival, hogy 2030-ig csökkentik a kibocsátást, de jóval elmarad attól, ami ahhoz szükséges, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest 2 Celsius-fok alatt tartsák a hőmérsékletnövekedést.

"Ha a Marrákesben tárgyaló delegációk képesek lesznek újabb lendületet adni a további csökkentéseknek, az a klímaváltozás elleni harc komoly kezdete lehet" - idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál Le Quéré professzort.

Az adatok további elemzéséből kiderül, hogy a stagnáló emisszió ellenére a légkör szén-dioxid-koncentrációja rekordmagas volt 2015-ben, és rekordot dönthet 2016-ban is, mivel alacsony a szén-dioxid-elnyelés.

"Az óceánok és a fák elnyelik a szén-dioxid egy részét. 2015-ben és 2016-ban a hőmérséklet növekedése miatt kevesebb CO2-t nyeltek el a fák, köszönhetően az El Nino jelenség okozta meleg, száraz légkörnek. A szén-dioxid-koncentráció meghaladta a 400 ppm-et, ami növekedni fog és melegíti bolygónkat mindaddig, amíg az emisszió nem csökken nulla közelébe" - magyarázta Le Quéré.

(Forrás: kamaraonline.hu)