Jump to content

A véltnél tízszer több galaxis lehet az űrben

2016. 10. 04. 13:39

Legalább tízszer annyi galaxis van az univerzumban, mint azt eddig hitték. A csillagászok a Hubble űrteleszkóp adatai és egyéb megfigyelések révén jutottak erre a következtetésre.

Christopher Conselice, a brit Nottinghami Egyetem kutatója és munkatársai a The Astrophysical Journal című szaklapban mutatták be eredményeiket. 

A Hubble-vel végzett vizsgálatok alapján a csillagászok a kilencvenes években 100 milliárdra becsülték a megfigyelhető univerzumban a galaxisok számát. A szakértők az űrteleszkóp és más obszervatóriumok adatait időközben az univerzum három dimenziós képévé alakították. Matematikai modellek segítségével becsülték fel azon galaxisok számát, melyek a teleszkópok mai generációjának segítségével még nem láthatók. Így jutottak arra az eredményre, hogy a galaxisok 90 százaléka még nem észlelhető a Földről.

Conselice és munkatársai kutatásaik során 13 milliárd évnyire is visszatekintettek a világűr múltjába. Kiderült, hogy a fiatal univerzumban jóval több és kisebb galaxis létezett, melyek az idő múlásával vélhetően olyan nagyobb galaxisokká olvadtak össze, mint a Tejútrendszer.

A csillagok pontos számát a kutatók nem közölték, de egy nagy galaxis akár több milliárd csillagot is magába foglalhat. A Tejútrendszerben körülbelül százmilliárd csillag van. A megfigyelhető kozmosz galaxisainak száma az egybilliót is átlépi.

(Forrás: moderneroforrasok.hu)