Jump to content

Találtak egy agytuningoló szupermolekulát

2016. 09. 04. 09:38

A biokémikus Peter Walter az egész életét feltette arra, hogy megértse a sejtek belső mechanizmusait, és úgy akarta manipulálni az agysejteket, hogy azok kijavítsák a sérüléseiket. Éppen ezen dolgozott, amikor az egyik munkatársa talált egy molekulát, amitől az egerek sokkal okosabbak lettek.

Kísérleteikben a szokásos labirintusos tesztet végezték el az agytuningolt egereken. Az átlagos egereknek átlagosan több mint egy percre volt szükségük, hogy megtalálják a kijáratot, míg a spéci molekulával beinjekciózott társaik 16 másodperc alatt kitaláltak.

A molekulát ISRIB névre keresztelték el, szabadalmaztatták, és egy szilícium-völgyi vállalat megvette a használati jogait. A cég azon munkálkodik, hogy meghosszabbítsa az emberek életét. 

Most azt próbálják kideríteni, hogy az ISRIB képes-e visszafordítani az agyi traumák káros hatásait, és gyógyítja-e az Alzheimer-, illetve Parkinson-kórt. A tudásuk növelésére vágyó agyhekkerek furcsa közössége is felfigyelt a molekulára, és ezt eszik, hátha bölcsebbek lesznek.

A már most is bölcs tudósok azonban óvatosságra intenek, mert a létfontosságú sejtmechanizmusok megbolygatásának veszélyes mellékhatásai is lehetnek, és évtizedek telhetnek el, mire az ISRIB minden hatása ismertté válik.

(Forrás: statnews.com)