Jump to content

Vannak itthon high-tech kórházak is

2016. 07. 22. 09:03

Ha a hazai egészségügy állapotára gondolunk, sokakban a málló falak, a rozzant ágyak és az általános reménytelenség képe sejlik fel, de szerencsére van az éremnek egy másik oldala is: számos intézményben komoly fejlesztések történtek, történnek. Három intézményt kerestünk fel ezek közül: a Heim Pál Gyermekkórházat, az Országos Onkológiai Intézetet és a Bács-Kiskun Megyei Kórházat.

A budapesti Heim Pál Gyermekkórház a közép-kelet-európai régió legnagyobb gyermekkórháza, amely közel fél millió járóbeteg és csaknem 35.000 fekvőbeteg ellátását végzi évente. A széles szakmai specifikációval rendelkező intézmény 21 osztályán és 142 ambulanciáján hozzávetőlegesen évi két millió beavatkozás történik. A tavalyi év Környezet és Energia Operatív Program forrásainak köszönhetően közel 2,5 milliárdos fejlesztés zajlott az intézményben, melyből 1,2 milliárd energetikai-, közel 1,2 milliárd forint pedig eszközbeszerzési beruházás volt.

A több mint egymilliárdos eszközfejlesztési beruházásnak köszönhetően a korábban használt, tízéves, nagy energiafelhasználású komputertomográf helyett ma már egy nagyságrendekkel gazdaságosabb energiafogyasztású CT-t használnak a Heim Pálban. Ennek köszönhetően gyorsabb vizsgálatokra, nagyobb tér- és időbeli felbontásra van lehetőség, így akár altatás nélkül is végezhető a gyermekek vizsgálata.

Szintén az intézmény korszerű, digitális eszközeinek sorát bővíti három felvétel/átvilágító röntgen, négy digitális mobil röntgen és további három fogászati panoráma röntgen, amelyeket az Üllői úti központban, a Madarász utcai részlegben, illetve a Rottenbiller utcai rendelőben helyeztek el. Ezeknek a gépeknek a sugárkibocsátása is alacsonyabb, így kevésbé terheli meg a vizsgált betegek szervezetét.

Két darab mennyezeti sínes felvételi röntgen is került a Heim Pál Gyermekkórházhoz, melyek közül az egyik szintén az Üllői úti központban működik. Az intézmény CSRTG berendezéseinek energia-megtakarítást célzó beszerzése összesen 1,2 milliárd forintos KEOP-os forrásból valósult meg.

A tavaly májusban megkezdett kivitelezési munkálatok során még további helyszínek kerültek a felújítási projektbe, így a központ három épülete mellett négy másik telephelyen is végeztek energetikai fejlesztéseket, összesen 1,192 milliárd forintért.

A gyermekkórház Üllői úti központjának „C” épületének tetjére 40 millió forintért napelemes rendszert telepítettek, a kisebb környezeti terheléssel járó megújuló energia alapú energiatermelés érdekében. Ugyanilyen rendszer került a Madarász utcai telephely egyik épületének délkeleti oldalára is, további 32 millió forintért.

Az Országos Onkológiai Intézetben is sok változás történt a tavalyi évben. 535,8 millió forintos támogatásból öt épület külső homlokzati hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére, valamint az épületek automatizált épületfelügyeleti rendszerének kiépítésére került sor. Az épületenergetika korszerűsítése mellett, szintén a képalkotó diagnosztikai eszközpark újult meg.