Jump to content

Mélyrepülés előtt az olaj

2016. 07. 18. 10:33

Miután a korábban olaj komoly felfutást produkált, a határidős jegyzések ismét délnek vették az irányt. Azonban az új jelenség mögött nem a kereslet és a kínálat fundamentumai jelentik a kulcsfontosságú tényezőt.

Az amerikai WTI benchmark nyersolaj a hordónkénti 40 dolláros szinten forgott közép-európai idő szerint péntek délelőtt, miután már több mint 10 százalékot esett júliusban. Az olajpiac érdekes mozgásait jelzi, hogy június 8-án az árfolyam meghaladta az 51 dollárt is, a február 11-én mért 26,21 dolláros mélypontot követően – írja a MarketWatch.

A Morgan Stanley-nél pedig már meg is kongatták a vészharangot, jelezve, hogy az aggasztó trendeknek köszönhetően a fekete arany35 dollárig is süllyedhet 2016 második felében.

A banknál úgy érvelnek, hogy a korábbi, áremelkedést támogató tényezők, nevezetesen a kínálat csökkenése és a kitermelési problémák, egyre inkább elhalványulnak. Miközben a jelentés kiemeli, hogy a finomított termékek túlkínálata igen jelentős hatást gyakorol a piacra, hozzáteszik, egy másik fontos tényező szintén nagy befolyással bír – ennek pedig semmi köze a kereslet és a kínálat változásához.

A dollár hatása

Eltekintve az alapvető fundamentális tényezőktől, az látszik ugyanis, hogy a június 8-a utáni változásokban komoly szerepe volt az amerikai dollár árfolyamának. Ebben az időszakban a zöldhasú nagyjából 4 százalékot erősödött, míg az olaj ára 17 százalékot esett.

A globális növekedésnek rövid távon nincs nagy szerepe az olajár változásában.Ami igazán jelentős, az a dollár hatása– hangsúlyozta Binky Chadha, a Deutsche Bank globális stratégája.

Jóllehet az nem meglepő, hogy a dollárnak befolyása van a fekete aranyra, ennek mértéke azonban néha váratlanul erős lehet.

A nyersanyagárak alapvetően fordítottan arányosak a dollár erejével. A sokat idézett magyarázat szerint az erősebb amerikai deviza hatására az olyan dollárhoz kötött nyersanyagok, mint az olaj, drágábbá válnak azon vásárlók számára, akik más fizetőeszközöket használnak.

Veszélyes kombináció

Az elemzők szerint tehát egyrészt a kínálati oldal stabilizálódása, vagyis a kiújuló túlkínálat, ismételten lefelé nyomhatja az olaj árát, a lefelé ható trendet pedig tovább fokozhatja a dollár ereje.

Egyébként éppen a Morgan Stanley jelezte még januárban, hogy a dollár jelenti a legnagyobb fenyegetést az olaj árfolyamára. Annak idején a banknál jelezték, az olajnak nincs valódi belső értéke egy túlkínálatos piacon, ami egyre sérülékenyebbé teszi a fekete aranyat a hirtelen devizapiaci mozgásokkal szemben.