Jump to content

Szárnyalnak a szélturbinák

2016. 07. 16. 11:18

A megújuló energiaforrások közül a szélerőműveknek is igen fontos szerep jut az energiamixben. Az előző évben világszerte számos rekord született: az USA, Kína, Németország és Dánia is büszke lehet szélenergia programjára.

Texas államban tavaly december 20-án dőlt meg egy szélenergia-rekord. Ezen a napon 19 órán keresztül sikerült a szövetségi állam teljes energiaszükségletének 40 százalékát szélenergiából biztosítani.

gaz, hogy csak rövid időre, de mégis csak 13,9 gigawattos teljesítményt értek el a szélturbinák: ennyi energia 230 millió 60 wattos izzó működtetését fedezi.

Azért az idei év is jól indul, hiszen a legfrissebb hírek szerint a Kansas állambeli Sperville-ben 122 szélturbina (összesen 280 megawattos teljesítménnyel) telepítéséről döntött az amerikai Westar Energy.

A gigaberuházás várhatóan egész évben tart majd, és csak a 2017-es statisztikákat tudják feldobni az itt termelt energiamennyiséggel. Ezzel a projekttel is egy lépéssel előrébb kerültek ahhoz a célhoz, amit Barack Obama a párizsi klímaegyezményben vállalt, vagyis hogy az USA 2025-re a 2005-ös adatokhoz képest 26-28 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.

A szélerőművek adta energia az innovatív energiatárolási megoldásoknak köszönhetően megfelelő időjárási körülmények között stabil, megbízható energiaforrásnak számít. Jól példázza ezt Dánia, a szélerőművek európai éllovasa. Míg 2005-ben a felhasznált energia 19 százalékát szélből nyert energia adta, addig 2015-re ez a szám 42 százalékra nőtt – számolt be a hírről a dán TV2. Néhány rekord is született az előző évben.

Júliusban több olyan napot regisztráltak a skandináv országban, amikor a teljes villamosenergia igény 116-140 százalékát tudták megtermelni a szélkerekek. A szélenergia többletet a dánok Skandináviába és Németországba exportálják.

Azokban az időszakokban, amikor az időjárás kevésbé szeles, norvég vízierőművekből és német napenergiából nyert áramot importálnak. A dán kormányzat célja, hogy 2030-ra az ország energiaszükségletének legalább 90 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezzék.

Skócia szintén nagyon jó adatokkal büszkélkedhet a 2015-ös évet nézve, szeptemberben ugyanis a kedvező erejű szeleknek köszönhetően több, egészen pontosan öt olyan napjuk is volt, amikor az összlakossági áramfogyasztásnál többet termeltek. A WWF jelentése szerint Skócia 563,8 MW/h energiát táplált a villamoshálózatba, ami 82 százalékkal több, mint 2014-ben volt.

Ezzel a teljesítménnyel 1,55 millió átlagos energiaigényű háztartás működését lehet biztosítani.Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez egy elméleti érték, miután Skócia a brit villamosenergia hálózat része, a szélerőművek által termelt energia java része a központi hálózatba kerül, és innen osztódik el. Ennek ellenére a növekedés példaértékű, és az eredmények kellően motiválóak lehetnek, hogy tovább fejlesszék szélerőműveik számát.