Jump to content

Gleccserarchívumot készít egy nemzetközi kutatócsoport

2016. 07. 03. 15:00

A gleccserjégben rejtőző biológiai információk megőrzéséhez gyűjt mintákat a világ gleccsereiből egy nemzetközi kutatócsoport. Az olasz, francia, orosz és amerikai szakértők szeretnék átadni a következő generációknak az információkat, amelyek a gleccserek erőteljes csökkenése miatt elveszhetnek.

A tudósok augusztus közepén indulnak a Mount Blanc-ra, hogy begyűjtsék az első mintákat 130 méteres mélységből. A jeget helikopteren Grenoble-be szállítják, ahol a gleccserkutató és geofizikai labor (LGGE) található - adta hírül az olasz sajtó.

A második missziót a bolíviai Andokba 2017-re tervezi a csapat, ahol az Illimani-csúcs jegéből vesznek mintát. A tervek szerint az osztrák gleccserekre is indul csapat.

A tucatnyi mintát az Antarktisz jege alatt, mínusz 54 Celsius-fokon konzerválják.
"A gleccserek egyre erőteljesebb olvadása miatta környezet történelmének egy része örökre eltűnhet. Ezért fontos a gleccserarchívum"- fogalmazott Jerome Chapellaz, a projekt francia kezdeményezője, az LGGE munkatársa.

"Generációnknak, mint a Föld felmelegedése szemtanújának nagy felelőssége van a következő generációk felé. Ezért kell a jégmintákat a következő évtizedek és évszázadok tudományos társaságai számára megőriznünk" - emelte ki Carlo Barbante, a projekt olasz vezetője, a Velencei Egyetem professzora.

A projektet többek között II. Albert monacói herceg alapítványa támogatja.

Luc Jacquet, az Oscar-díjjal jutalmazott A pingvinek vándorlása című dokumentumfilm rendezője felvételeket készít a misszióról, amelyeket La Glace et le Ciel (A jég és az ég) című új dokumentumfilmjében készül feldolgozni.