Jump to content

Nem is csak egy, rögtön két szupervonat épülhet Szlovákiában

2016. 07. 02. 08:56

Alig írták alá a megállapodást a vákuumvonatról a szomszédban, Nyitrán máris egy másmilyen, hipergyors kapszulás vasútról tárgyalnak.

Mint arról beszámoltunk, pár hónappal ezelőtt írt alá megállapodást a szupervonatról, a Hyperloopról az új technológiát fejlesztő Hyperloop Transport Technologies (HTT) igazgatója és Vazil Hudák, szlovák gazdasági miniszter. A tervek szerint 1220 km/órával (egy csőben) száguldó vonat 8 perc alatt érne Bécsből Pozsonyba, onnan pedig még 10 perc lenne az út Budapestig.

De ha ez nem lenne elég, Nyitrán máris újabb futurisztikus tömegközlekedési eszköz megépítését tervezik: a SkyWay nevű vonat a levegőben közlekedne, vagy egy sínpáron, vagy egy sínpárra felfüggesztve, azaz látszólag a levegőben - írja a Parameter.sk a Cas.sk nyomán.

A SkyWay a tömegközlekedést helyettesítené a szlovákiai városban, a projektről már a polgármesterrel is tárgyaltak a befektetők, egyelőre azonban konkrét döntés nem született a szupervonat megvalósításáról. Jozef Dvonč polgármester elmondása szerint sok függ majd a pénzügyi helyzettől és a befektetők igényeitől.

Egy kilométernyi szakasz megépítése 1,3 és 3,6 millió euró (0,4 és 1,1 milliárd forint) közötti összegbe kerülne a pálya hosszától függően. Az üzemeltetési költség viszont várhatóan 4-6-szor olcsóbbak lennének, mint a megszokott tömegközlekedésé. A SkyWay teljesen automatikus lenne.