Jump to content

Az aszfalt már nem menő, jöhetnek a napelemes utak

2016. 06. 29. 08:57

Napelemes borítást kaphat Amerika leghíresebb útja, a 66-os út - egy kis része legalábbis. Az ötlet egy kis startuptól, a Solar Roadways nevű cégtől ered, amit egy házaspár, Scott és Julie Brusaw alapítottak. A céljuk, hogy megújuló energiát termeljenek olyan nagy felületek felhasználásával, mint az utak, a járdák, vagy a bicikliutak.Lapértesülések szerint a Missouri állambeli Conway közelében helyeznének napelemeket az útburkolatra, amelyek energiát termelhetnének.

A panelek felülete nagyon hasonló az aszfaltéhoz, így nem fognak rajta csúszkálni az autók, és a LED világításnak köszönhetően nem kell felfesteni őket. Ráadásul fel lehet melegíteni a paneleket, ami jó jön, ha jegesek az utak.

A technológiát az alábbi videóban mutatják be:

Ha Amerika összes útját és parkolóját bevonnák a speciális napelemekkel, abban az esetben háromszor annyi elektromos áramot termelhetnének vele, mint az Egyesült Államok 2009-es energiafogyasztása - reklámozza a technológiát a Solar Roadways.

A tervet azonban sokan kritizálják, mondván, hogy még a "hagyományos" utak építését is nehéz finanszírozni, nemhogy a drága napelemes borítást. Ráadásul az is kérdéses, hogy mennyire lesznek ezek tartósak.

Ez az egész ötlet nagyon futurisztikusan hangzik, de Európában már tesztelnek hasonló technológiákat. 2015-ben Hollandiában 70 méter hosszan burkoltak be egy bicikliutat, ami hat hónap alatt annyi energiát termelt, ami egy kis ház egy évnyi energiaszükségletét fedezte. Eközben Franciaország azt tervezi, hogy 600 mérföldnyi utat borítanak be napelemekkel.