Jump to content

Olcsó napelem készülhet a garnélarák páncéljából

2016. 05. 01. 10:00

Olyan összetevőket véltek felfedezni az állat páncéljában, melyek környezet-és pénztárcabarát módon képesek lennének energiát generálni a napelemekbe építve.

A rákféléket borító páncél kitin anyagból épül fel, amely a kritozán származéka. Az utóbbi nagy mennyiségben és olcsón áll rendelkezésre, ami azért jó hír, mert strapabíró és jó teljesítményű napelem alapanyag. A mostani ruténium (hasonlít a platinához) felhasználással készült napelemek előállítása jóval drágább, és a garnélarák páncélból nyerhető anyaggal szemben, alacsonyabb hatékonyággal és energiagenerálással bír.

A londoni Queen Mary Egyetem tudóscsapata gyakorlatba is átültette a kritozán használatát, és egy biomassza-konverziós eljárással, az úgynevezett hidrotermális szenesítéssel, létrehoztak fényre reagáló szén-kvantumpöttyöket (CQDs) a garnélarák páncélból. Ezeket a CQDs darabkákat cink-oxiddal borították, a kész, apró rudacskák a napelem alapját adják.

A megújuló energiaforrások költséghatékony, ám mégis nagy teljesítményt leadó innovációi hatékonyabbá teszik a napelemeket, ezáltal azok felhasználási területét is szélesítik, illetve csökkentik az előállításukkal járó melléktermékek mennyiségét, így abszolút környezetbarát termékekké válnak.

(A kép forrása:http://www.iflscience.com/)